Menü
 
Oldal információ

Név: Zoe Jones birodalma
Típus: történetek, versek, könyv- és filmajánló
Szerkesztő: Zoe Jones
Nyitás: 2014. december 03.
Kövess Facebook-on vagy Twitter-en.

A kódokért köszönet: Linda DesignLoki / Tom HiddlestonBenicio Del Toro

John TaylorTom Kaulitz

Oded Fehr / Piper Perabo

 

 
Chat
 
Társoldalak


  
Jelentkezhetsz a chatben, de ne bántódj meg, ha mégsem fogadom el.Bár nem Társoldalam, szeretném kiemelni, mert érdemes olvasni:


 

 
Címkék

novella * történet krimi * dráma * vers * haiku * állatok * állatvédelem * családon belüli erőszak * romantika * szerelem * fan fictionLoki * Che Guevara * könyvajánló * filmajánló * csak egy megjegyzés * bemutatkozás
 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2018.05.23. 12:40
2018.05.20. 11:25
2018.05.13. 16:05
2018.05.04. 21:45
2018.05.03. 11:56
Friss hozzászólások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók
Indulás: 2014-12-03
 
Látogatók Online
 
Flag Counter
Flag Counter
 
Frissítések

Michelle Moran: Nefertiti

2015.03.06. 14:32, Zoe JonesAmióta először tanultam az ókori Egyiptomról történelem órán, ötödikes koromban, azóta képtelen vagyok kiszabadulni a bűvköréből. Az évek során számtalan könyvet olvastam és filmet néztem meg erről a lenyűgöző civilizációról, a fáraók világáról, a különféle templomokról és piramisokról, és a témába vágó könyveim száma legalább négy tucatot tesz ki - köztük olyan albumokkal, amelyeknek a súlyával ölni lehetne. Nemcsak a tudományos jellegű olvasmányokban mélyedtem el, hanem szépirodalmi alkotásokban is, amelyek cselekményüket a Nílus völgyébe helyezték.

Az ókori Egyiptom szerelmeseként izgatottan vettem a kezembe Michelle Moran regényét, amikor megláttam a könyvesboltban, különösen azért, mert Ehnaton és Nefertiti korszaka az, amely mindig is a legjobban érdekelt. Belelapoztam és bár láttam, hogy nem ez lesz életem legnagyobb irodalmi élménye, a bevásárlókosárba tettem.

Maga az alaptörténet érdekes és izgalmas. Megismerkedünk Ay vezírrel, feleségével és két lányával, akik Thébába utaznak, hogy találkozzanak a fáraóval és a trónörökössel, akinek az idősebb lány, Nefertiti lesz a felesége. Miközben Nefertiti a másik feleséggel harcol, és igyekszik fiút szülni a férjének, hogy megtarthassa főfeleségi rangját és a férje szerelmét, a trónörökös, majd fáraó Ehnaton teljesen felforgatja Egyiptomot a vallási forradalmával. A tragikus vég elkerülhetetlen, ám addig még számtalan eseményre kerül sor.
Lassan bonyolódik a cselekmény, izgalmak, ármánykodások, szerelem, csalódás, boldogság, fájdalom és dráma fonódik össze ügyesen a lapokon, emellett bepillantást nyerünk Egyiptom világába.

A könyv remek olvasmány egy olyan ember számára, aki még nem igazán merült el az óegyiptomi kultúrában és csak a történet érdekli, a háttér viszont nem. Én sajnos nem tudtam ilyen szemmel olvasni.

Számomra zavaróak és bosszantóak voltak a pontatlanságok, mint például az, hogy amikor az írónő szereplői selyemruhába öltöztek, hiszen a selyem kínai találmány volt és a fáraók korában nem is létezett Egyiptomban. Zavaró az is, ahogyan mindenki úgy beszél egymással, mintha egyenrangú lenne - a szolga az úrnővel, a katona a fáraóval - egy olyan kultúrában, ahol a rangsor és a címek különleges fontossággal bírnak és ahol a mindenható fáraót istenként tisztelték. A legtöbben még az arcára sem tekinthettek és a földre kellett borulniuk előtte, a regényben pedig több alkalommal ellenszegülnek Ehnatonnak, lenézően bánnak és beszélnek vele.
Emellett a legtöbb szereplő számomra nagyon ellenszenves volt - egyedül Nahtmin hadvezért találtam elviselhetőnek.
Nefertiti egy undok, önző, elkényeztetett liba, aki csak magával és a hatalommal törődik, a húga, aki egyes szám első személyben meséli el a történetet, butácska, következetlen lány, folyton ugrik, hogy kiszolgálja a nővérét, miközben ki nem állhatja az egész helyzetet. Maga Ehnaton egy Nefertitihez hasonló irritáló személyiség, aki ráadásul gonosz, indulatos és ármánykodó, és úgy viselkedik, mint egy duzzogó gyerek.

A regény egyszer elolvasható, valóban izgalmas és fordulatos, de nem a történelmi hűség mintaképe.


 

Még nincs hozzászólás.
 

THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!